Tym razem podczas warsztatów kulinarnych Skrzaty i Słoneczka przygotowywały przepyszne kuleczki Rafaello. Polecamy do przygotowania wspólnie z dziećmi w domu:

Składniki na ok. 20 sztuk:

• pół szklanki kaszy jaglanej

• szklanka mleka

• 2,5 łyżki miodu

• 120 g wiórek kokosowych

• łyżka masła

• płatki migdałowe

Kaszę jaglaną należy wypłukać pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypać do garnka. Do kaszy dolać mleko i gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. Na patelni należy podprażyć wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. Do ugotowanej gorącej kaszy dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Następnie dodać łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu – ponownie wymieszać. Dodać płatki migdałowe. Całość zmiksować. Następnie należy formować kulki, które następnie obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g). Kulki schłodzić w lodówce.